Tanıtım

 

Fizik bölümü, Ziraat ve Tıp Fakültelerine Temel Fizik dersini vermek üzere Rektörlüğe bağlı Temel Bilimler Enstitüsüne iki öğretim elemanı alınması ile faaliyetlerine başlamış ve daha sonra 1976 yılında Temel Bilimler Fakültesinin kurulması ile bağımsız bir bölüm haline gelmiştir. Başlangıçta adı "Fizik ve Uzay Bilimleri Bölümü" olan bölümün ilk mezunları fizik mühendisi olarak diploma almışlardır. Daha sonra 1981 yılında 2547 sayılı YÖK yasasıyla Fizik Lisans eğitimi vermek üzere yeniden organize olmuştur. Başlangıçta Fakülte bünyesinde yürütülen yüksek lisans ve doktora çalışmaları yine aynı yasayla kurulan Fen Bilimleri Enstitüsüne kaydırılmıştır. Fizik Bölümü, bölüm öğrencileri yanında Mühendislik, Mimarlık, Ziraat, Su Ürünleri Fakültesi ve Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin temel fizik derslerini de üstlenerek, üniversite içinde geniş bir eğitim-öğretim hizmeti vermektedir.

Bölüm öğrencileri, 4 yıllık eğitim sonunda ortalama 240 AKTS (Avrupa Kredi Transfer Sistemi) kredilik ders ve laboratuvar çalışmasına ek olarak 30 günlük bir işyeri stajı sonucunda mezun olabilmekte ve "Fizikçi" unvanını almaktadırlar. Ders planının en az %25’i seçmeli ve/veya alan dışı seçmeli derslerden oluşmaktadır. Bölümün programı öğrencilerin yaratıcılığını ortaya çıkartacak ve becerilerini artırmalarına olanak sağlayacak şekilde düzenlenmiştir. Öğrenciler, teorik derslerde öğrendiklerini laboratuvarlarda ve proje çalışmalarında uygulayarak değişik konularda tecrübelerini geliştirmekte ve işyeri stajı ile Fiziğin uygulamalarını yakından tanıma imkânı bulmaktadırlar. 4 yıllık lisans eğitimi sonunda isteyen öğrenciler yüksek lisans ve daha sonra doktora programlarına katılarak sırası ile "Bilim Uzmanı" ve "Fizik Doktoru" unvanlarını alabilmektedir.

Bölümümüzde, Yüksek Enerji ve Plazma Fiziği, Katıhal Fiziği, Nükleer Fizik, Atom ve Molekül Fiziği ve Genel Fizik Anabilim Dalları mevcuttur.

Bölümümüzdeki araştırma alanları Güneş enerjisi gibi uygulamalı konulardan Yüksek Enerji Fiziği gibi en temel ve teorik konulara kadar geniş bir alanı kapsamaktadır. Araştırma konularıyla ilgili daha ayrıntılı bilgiye web sitemizdeki "Araştırma" sekmesi altındaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.