Bölüm Başkanının Mesajı

Değerli Öğrenciler,

Bölümümüzün sayfasına hoş geldiniz.

Fiziği seviyorsanız, ilgili, özverili, sıcak bir atmosferde ders alarak fizik çalışmak istiyorsanız sizleri bekliyoruz. Fizik doğayı ve evreni anlama ve yorumlama bilimidir, sabır ve özveri ister.

Sizler için de sevindirici bir haberimiz var: YÖK 2017-2018 eğitim-öğretim yılından başlayarak temel bilimler alanlarını seçerek ilgili bölümlere (Fizik, Kimya, Biyoloji ve Matematik)  ilk üç sırada yerleşen öğrencilere burs verecektir. On iki ay boyunca kesintisiz devam edecek bu burslar için detaylı bilgiye ana sayfamızdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

Ülkelerin belirli bir gelişmişlik seviyesine ulaşmaları ve bu seviyede kalarak daha ileriye gitmeleri ancak temel bilimlere yaptıkları yatırım ile olmaktadır. Çünkü günümüzde teknolojik gelişmelerin ana kaynağı temel bilimlerde yapılan çalışmalardır. Ayrıca ülke kaynaklarının iyi değerlendirilmesi, çevreye duyarlı teknolojilerin geliştirilmesi, katma değeri yüksek mal üretimi ancak temel bilimlere yapılan yatırım ile mümkün olmaktadır.

Fizik Bölümü olarak birincil amacımız iyi bir temel fizik eğitimi vermektir. Bunu teorik ve deneysel derslerin uygun bir birlikteliği içinde yapmak istiyoruz. Bu temel eğitim yanında isteyen öğrencilerin bilgisayar, elektronik, web tasarımı, sağlık fiziği gibi başka dallarda da uzmanlaşmalarına olanak verecek esnek bir ders programı uygulamak istiyoruz. Bu amaçla bölümde birçok değişik konuda seçmeli derslerimiz mevcuttur. Ayrıca dileyen öğrenciler başka bölümlerden de dersler alabilmektedir. Toplam müfredatın en az dörtte biri seçmeli derslerden oluşmaktadır.

Teori ve deneyin ayrılmaz iki parça olduğunu düşünüyoruz. Teorik derslerin yanında hemen her dersin laboratuarı da bulunmaktadır. Deneysel derslerin çok faydalı olduğuna inanıyoruz. Bölümümüzde araştırma laboratuarlarının yanında beş adet öğrenci laboratuarı mevcuttur. Bir öğretim üyesinden proje alarak bir araştırma laboratuarında çalışmalar yapmanız da mümkündür.

Fizik bölümü mezunları yüksek lisans ve doktora yaparak akademik hayata atılabilecekleri gibi mezuniyetten sonra formasyon dersleri alarak çeşitli eğitim kurumlarında öğretmen olarak çalışabilmektedirler. Diğer yanda mezun öğrenciler Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu, Devlet İstatistik Enstitüsü, Telekom, TEDAŞ, Nükleer Araştırma Merkezi, hastanelerin radyasyon onkolojisi birimleri gibi birçok kamu ve özel sektörde kendilerine iş olanağı bulabilmektedirler.

Fizik Bölümü toplam 22 akademisyen (16 Profesör, 3 Doçent, 3 Yardımcı Doçent), 8 araştırma görevlisi, 2 uzman, 1 teknisyenden oluşan kadrosu ile üst düzeyde Lisans ve Lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) eğitim-öğretim ve bilimsel araştırma yapabilme kapasitesine sahiptir. Öğretim elemanlarımızın tamamı araştırmacı nitelikte olup, iyi veya çok iyi derecede yabancı dil bilgisine sahiptir.

Bölümümüzde birçok araştırma laboratuarı/araştırma grubu bulunmaktadır. Bunlarla ilgili detaylı bilgiye ana sayfamızda “araştırma” sekmesinden ulaşabilirsiniz.

Tekrar hoş geldiniz diyor sizlere başarılı ve mutlu bir gelecek diliyorum.

Mehmet KARAKILÇIK

Bölüm Başkanı