TL/OSL Lüminesans Dozimetreleri ve Medikal Fizik Grubu

 

TL/OSL Lüminesans Dozimetreleri ve Medikal Fizik Grubu

     
           

 

 

 

 

 

 

 

2022 - Çukurova Üniversitesi Lüminesans Dozimetreler ve Medikal Fizik Laboratuvarı - (NATO G5647 Tanıtım Filmi)

 

2022 - Çukurova Üniversitesi Dozimetrik Çalışmalar - (NATO G5647 Tanıtım Filmi)

 

Hakkımızda: 

Termolüminesans (TL) ve Optiksel Uyarılmayla Lüminesans (OSL) Dozimetreleri Laboratuvarı ilk defa Çukurova Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Fizik Bölümü çatısı altında Arkeometri Laboratuvarı adıyla 1979 yılında kurulmuştur. Laboratuvardaki araştırmalar arkeolojik buluntuların ve jeolojik toprak ve kayaçların Fizyon İzleri ve Termolüminesans Yöntemleriyle tarihlendirilmesi konusundaydı.  Son yıllarda Lüminesans Dozimetreleri ve Medikal Fizik Grubumuz, Prof. Dr. Zehra YEĞİNGİL liderliğinde Fizik Bölümümüzde bulunan "Termoluminesans ve Optik Uyarılmayla Lüminesans" ve "Medikal Fizik" Laboratuvarlarında, Termolüminesans ve Optiksel Uyarılmayla Lüminesans yöntemlerini kullanarak yeni dozimetrik malzemelerin sentezlenmesi, karakterizasyon analizleri, dozimetrik özellikleri ve bu dozimetrik malzemelerin geliştirilmesi konularında çalışmaya odaklanmış, Prof. Dr. Zehra YEĞİNGİL'in emekliliği sonrasında Prof. Dr. Faruk KARADAĞ gruba liderlik etmiş ve akabinde Dr. Öğr. Üyesi Volkan ALTUNAL devralmıştır. Gurubumuzun misyonu gelecek nesil Fizikçilerden TL ve OSL yöntemine ve dozimetreler konusuna ilgi duyup bu konularda araştırma yapmak isteyenleri yetiştirmek ve TL ve OSL yöntemlerini kullanarak dozimetreler konusunda araştırma yapmaktır.

Laboratuvarımızın Turkiye’deki Arkeometri ve Dozimetre çalışmalarına katkısı literatürde görülmektedir. Dozimetrik çalışmaların instrumentasyon kısmı laboratuvarımızda 2006 yılında tam olarak oluşturulmuştur. Laboratuvarda bir RisØ TL/OSL DA20 cihazının kurulumu gerçekleştirilmiştir. Bu cihaz laboratuvarda yürütülen araştırmalar için aktif ve önemli bir araştırma aracıdır. Laboratuvar bütünüyle TÜBİTAK, şimdiye kadar sürdürülmüş ve tamamlanmış olan 10 Doktora projesi ve 50’den fazla Yüksek Lisans Projesiyle Çukurova Üniversitesi ve diğer kurum ve kuruluş projeleriyle kurulmuştur.

Lüminesans Dozimetreleri ve Medikal Fizik Grubumuz aynı zamanda Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Medikal Fizik Yüksek Lisans Programının eğitim ve araştırma hizmetleri için laboratuvar olanaklarını tahsis etmiş, Medikal Fizik yüksek lisans öğrencilerinin TL ve OSL dozimetreleri ile doz hesabı, kalibrasyon çalışmaları gibi birçok önemli konuda kendilerini geliştirmelerine fırsatlar sunmaktadır.  

Bugüne kadar başlayan ya da biten projeler için TIKLAYINIZ...

Bugüne kadar alınan ya da başvurusu tamamlanan patentler için TIKLAYINIZ...

Bugüne kadar uluslararası hakemli dergilerde yayınlanan makaleler TIKLAYINIZ... 

 

Araştırmacılar 

Dr. Öğr. Üyesi Volkan ALTUNAL

 

Laboratuvar Sorumlusu

 

Telefon

0 (322) 338 60 84

 

Dahili

2480 - 117

 

E-posta

valtunal@cu.edu.tr

 

 

Dr. Veysi GÜÇKAN

 

Doktora Sonrası Araştırmacı

 

Telefon

0 (322) 338 60 84

 

Dahili

2480 - 117

 

E-posta

veysiguckan@gmail.com

 

Bilal IŞIK

Yüksek Lisans Öğrencisi

Telefon

0 (322) 338 60 84

Dahili

2480 - 117

E-posta

isikbilal01@gmail.com